100 jaar geschiedenis
De tijd van toen en nu
Ga op ontdekking
1134
Rijke geschiedenis
De Abdij van Averbode kan terugkijken op een rijke geschiedenis, die intussen al tien eeuwen overspant. Ze wordt in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Al snel wordt aan landbouw gedaan, wat de leefbaarheid verzekert. Doorheen de eeuwen kent de abdij echter heel wat beproevingen: plunderingen, branden, de pest,… Eind 18de eeuw wordt ze zelfs verkocht en afgebroken.
1850
Recente geschiedenis
Vanaf de 19de eeuw gaat het terug bergop. Het kloosterleven wordt hervat en de abdij wordt de spil van heel wat activiteiten: missiewerk, een uitgeverij,… In de 20ste eeuw stichtten de norbertijnen verschillende scholen. Vandaag kijkt de Abdij van Averbode volop vooruit, met onder meer een veelzijdige productenkorf en een gloednieuw belevingscentrum.
Norbertijnen
De broeders van de Abdij van Averbode behoren tot de orde die werd opgericht door de heilige Norbertus. Daarom worden ze norbertijnen genoemd. Maar ze hebben nog enkele benamingen. Zo verwijst premonstratenzers naar Prémontré, het Franse plaatsje waar de orde in 1121 werd gesticht. Hun witte habijt verklaart dan weer de bijnaam witheren.
Norbertijnen willen net zoals Jezus Christus het evangelie uitdragen, opdat mensen er moed en vertrouwen uit kunnen putten. Maar zij willen dat evangelie evengoed samen waarmaken, als medebroeders in een biddende en dienende gemeenschap. Zo streven ze in hun leven naar eenheid tussen gemeenschapsleven, gebed en pastorale inzet.
Norbertijnen willen net zoals Jezus Christus het evangelie uitdragen, opdat mensen er moed en vertrouwen uit kunnen putten. Maar zij willen dat evangelie evengoed samen waarmaken, als medebroeders in een biddende en dienende gemeenschap. Zo streven ze in hun leven naar eenheid tussen gemeenschapsleven, gebed en pastorale inzet.
2013
Samen met Brouwerij Huyghe
In samenwerking met brouwerij Huyghe brouwen we voor het eerst in 2013 het abdij bier van Averbode.
Door het unieke tactiek van dry-hopping geven we een speciale hoppig toets aan deze blonde abdijbier.
Door het unieke tactiek van dry-hopping geven we een speciale hoppig toets aan deze blonde abdijbier.