Een kijkje binnen de adbijmuren

De bewogen geschiedenis van Abdij van Averbode gaat terug tot 1134 wanneer het onder graaf Arnold II van Loon het levenslicht ziet. Hoewel binnen de abdijmuren gebed en bezinning sereen de boventoon voeren, hebben de Norbertijnen doorheen de eeuwen af te rekenen met externe vijanden. Maar de abdij toont zich veerkrachtig en de pest, plunderingen, branden, blikseminslagen, noch de Franse revolutie kunnen de Norbertijnen van Averbode klein krijgen.

Tijdens de 19de eeuw treedt eindelijk een nieuwe bloeiperiode in. Het uitgedoofde kloosterleven wakkert aan en de abdij wordt een inspirerende regionale draaischijf voor missiewerk, boekpublicaties en onderwijs. Met herwonnen enthousiasme worden in de 20ste eeuw ook de eerste brouwersactiviteiten opgestart.

Vandaag telt de gemeenschap van Averbode zo’n 70 leden. Moderne Norbertijnen zijn het, enerzijds trouw aan hun oorspronkelijke idealen van gebed en pastorale inzet, anderzijds ambitieus in de verdere ontwikkeling van het belevingscentrum en in de uitbouw een veelzijdig aanbod bier, kaas, brood, peperkoek en speculaas.

 

Rijke geschiedenis
Een rijke geschiedenis
1134

Rijke geschiedenis

De Abdij van Averbode kan terugkijken op een rijke geschiedenis, die intussen al tien eeuwen overspant. Ze wordt in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Al snel wordt aan landbouw gedaan, wat de leefbaarheid verzekert. Doorheen de eeuwen kent de abdij echter heel wat beproevingen: plunderingen, branden, de pest,… Eind 18de eeuw wordt ze zelfs verkocht en afgebroken.
Recente geschiedenis
Een rijke geschiedenis
1850

Recente geschiedenis

Vanaf de 19de eeuw gaat het terug bergop. Het kloosterleven wordt hervat en de abdij wordt de spil van heel wat activiteiten: missiewerk, een uitgeverij,… In de 20ste eeuw stichtten de norbertijnen verschillende scholen. Vandaag kijkt de Abdij van Averbode volop vooruit, met onder meer een veelzijdige productenkorf en een gloednieuw belevingscentrum.
Samen met Brouwerij Huyghe
Een rijke geschiedenis
2013

Samen met Brouwerij Huyghe

In samenwerking met brouwerij Huyghe brouwen we voor het eerst in 2013 het abdij bier van Averbode. Door het unieke tactiek van dry-hopping geven we een speciale hoppig toets aan deze blonde abdijbier.

Breng ons een bezoekje

Benieuwd hoe het er in de abdij aan Toe gaat?

Wil je de abdij bezoeken? Dat kan! Overdag kun je het binnenplein van de abdij en de abdijkerk steeds vrij bezoeken. Elke zondagnamiddag tussen Pasen en Allerheiligen kunnen individuele bezoekers om 15u deelnemen aan een abdijbezoek.

Groepen kunnen ook op andere momenten van de week een abdijbezoek aanvragen. Groepsbezoeken worden toegestaan al naargelang de mogelijkheden van de gemeenschap op dat moment. Wil je meer weten over groepsbezoeken, groepsbezinning en onze opendeurdagen?

Averbode
nl
Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.
Ik ben 18 jaar of ouder